Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 13:19 - 14 февруари
Автор: podarukzaliubim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2304 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 25.01.2014 13:43


 Дали поради желанието ни за повече празници, развлечения, подаръци или защото искаме да се отдалечим от старите традиции и заедно с това да празнуваме заедно с връстниците си в другите страни, но от началото на 90-те в календарите ни се появи и датата 14 февруари. Отбелязваме го като Ден на влюбените или като Ден на св. Валентин. 
  Празникът е красив, нежен и вълнуващ. Не е само за жени, нито е само за мъже, а за всички, които са влюбени... Бонбони, цветя, картички, червени сърчица... Не можем да ги пренебрегнем... Защото всяка дреболийка в този ден може да каже много и да означава много. Денят е за признания, за проява на чувства... Дори най-нерешителният и плахият може да се реши и да признае чувствата си... Без да произнесе нито дума... 

image
Обичаите и традициите на този ден в различните страни са различни.  Същността на този празник обаче е Любовта, а тя винаги е празник за душата.  И нека този празник бъде с вас не само в този ден, а всеки ден в живота ви!
 В Западна Европа денят на свети Валентин се отбелязва масово от ХIII век, в САЩ - от 1777 година, у нас - след 1990 година. Постепенно празникът създавал своите традиции и някои от тях са се запазили и до днес. Придворният летописец на английския двор Самюел Пепис в края на 17 век е записал, че влюбените могат да си разменят подаръци - ръкавици, пръстени и бонбони. Всеки народ обаче отбелязва празника на свети Валентин по своему.
 Англичаните си изпращат любовни послания, но не само на приятели и познати,но и на своите домашни животни - кучета или коне. Неомъжените девойки хвърлят в реките или езерата сгънати хартийки с написани върху тях мъжки имена. Първото изплувало листче подсказва името на бъдещия жених. 
 Италианците отбелязват празника подарявайки на любимото момиче подаръци, преди всичко нещо сладко. Затова и наричат деня - "сладък".
 В Япония започнали да празнуват празника на свети Валентин в 30-те години. Главно действащо лице тогавма станала една голяма фирма за производство на шоколад. И досега шоколадът си остава най-разпространеният подарък в този ден. Между другото мъжете получават в този ден дори повече подаръци от жените. Това са обикновено мъжки аксесоари - самобръсначка,подарък за свети валентин,  лосиони, портфейл. На този ден се провежда и едно масово мероприятие: "най-високо изречено любовно признание". На този ден жените подаряват на мъжете, които играят важна роля в живота им кутии с бонбони. А за да могат мъжете да отговорят по подобен начин, на 14 март мъжете връщат жеста на жените. Денят е наречен Бял Ден и си е чисто японско изобретение.
image
 В Америка празникът на влюбените бил пренесен в началото на XVII век от европейците, заселили се там. В началото американците започнали да изпращат на своите годеници марципан, който тогава струвал доста скъпо. По-късно започнали производството на карамелени бонбони, върху които вдълбавали подходящи думи. Бонбоните били в червено и бяло, символизиращи страстта и чистотата на любовта. През 50-те години бонбоните започнали да опаковат в картонени кутии с формата на сърце, които имали голям успех. 
 Французите на този ден подаряват скъпоценности. И именно галантните французи първи са въвели стиховете с любовни послания, така наречените "валентинки". 
 Поляците на този ден посещават Познанската митрополия, където според поверието са мощите на свети Валентин, а над централния престол е неговата чудотворна икона. поляциете вярват, че тя помага за решаването на любовните им проблеми.
 Немците упорито смятат св. Валентин за покровител на психически болните и на този ден украсяват с червени панделки психиатричните болници, а в параклисите провеждат специално богослужение.

image
 В Дания хората си изпращат изсушени бели цветя, а мъжете изпращат валентинки без подписи, така че момичетата трябва да се досещат кой им ги праща.
 Единствената страна в света, където този празник е официално забранен, е Саудитска Арабия. В цялата страна е забранено на магазините да продават мечета, валентинки, и всякаква символика, свързана с този празник, а в цветарските магазини се препоръчва в този ден да не се предлагат червени рози. Неспазването на тези наредби се наказва с глоби. Мюсюлманите, живеещи в САЩ също не признават този празник, както и емигрантите от Индия, Китай, Япония , Филипините, Малайзия и Тайланд, ако упражняват своите традиционни религии. За студентската младеж обаче от тези страни няма прегради и те по най-естествен начин се вливат в празненствата.

Още за празника, традициите, валентинките:
Купидон е най-известният символ на деня на свети Валентин. Това палаво ангелче винаги е с лък и колчан с вълшебни стрели, които изстрелва много точно. Щом стрелата на Купидон те улучи, влюбваш се.

Поздравите си в Деня на свети Валентин влюбените поднасяли устно - с думи или песен. Първите валентинки се появили след 1400 г. Най-старата валентинка се пази в Британския Музей. Фабричното производство на валентинките започнало в началото на 19 век. Първоначално те представлявали чернобели картинки, които работниците оцветявали. В средата на 19 век вече ги украсявали с ленти и панделки.    Около 1870-та година Естер Хоуланд (1828-1904), американска издателка и художничка, била сред първите, които започнали да печатат и продават валентинки в САЩ. Баща й бил книжар и всяка година внасял от Англия картички валентинки. Естер обаче решила да направи свои собствени валентинки. Тя започва да си набавя панделки, фина хартия, дантели и всичко останало, което й трябва за валентинките. Заедно с няколко помощнички и своя брат тя започва своя бизнес и се превръща в една първите преуспели жени в Америка. Годишно тя продавала картички за над 100 хил. долара, което за 1847 година не било малко. 
В началото на 20 век фирмата Norcross била сред първите, които произвеждали масово картички-валентинки. Само на Коледа картичките, които си разменяли американците, били повече от валентинките.  още  Където е любовта, там е и Бог... Лев Толстой
Любовта е слава, достъпна за всеки...Ландау
Аз знаех, че наближава часът на великото изпитание, великото изпитание на любовта...Салвадор Дали
За минута любов можеш да научиш за човека повече, отколкото за месец наблюдение... Ромен Ролан
Без теб ми е почти толкова зле, колкото и с тебе... Стивън Бишоп
Несподелената любов обича за двама... Аркадий Давидович
Да си влюбен, означава да си луд със здрав разум...Овидий
В аритметиката на любовта едно плюс едно е всичко, две минус едно е нищо...Миньон Маклофлин
В живота трябва да има любов - една велика любов за цял живот, това оправдава безпричинните пристъпи на отчаяние, на които сме подложени...Албер Камю
В любовта има три препинателни знака: възклицателен, многоточие и точка...Дон-Аминадо
В любовта е като на война - тежко на победения...Франсуаз Саган
В любовта може да се стигне до всичко, да се прости всичко, само не и навика...Михаил Пришвин
В любовта е невъзможно да се различи победата от капитулацията... Марлен Дитрих
В любовта дори прекаленото е недостатъчно... Бомарше
В любовта няма страх. Съвършената любов прогонва страха...Александър Блок
В любовта съществуват само две неща: тела и думи... Джойс Оутс
В любовта, както и в изкуството, не бива да се казва онова, което е било казано от други...Ромен Ролан
В ревматизма и в истинската любов не вярват до първия пристъп...Ешенбах
Обичайте се винаги с цялата си душа. В света няма почти нищо друго, освен любов...Виктор Юго
Няма да научите какво е истинската любов, докато не поискате да се освободите от нея...Морин Мърфи
Когато обичаш, не бива нито да стоиш на едно място като пустиня, нито да се носиш поцелия свят като вятър, нито да гледаш на всичко отдалече...Пауло Коелю
За любовта не съществува вчера, любовта не мисли за утре...Хайне
Най-добрият начин да запазиш любовта на мъжа е да не се омъжваш за него...Катрин Деньов
На любовта всичко й е малко. Тя има щастието, а иска рая, притежава рая, а иска небето...Виктор Юго

image       От любовния пожар не можеш да се застраховаш... Едит Пиаф
Първата любов винаги е въпрос на чувствителност. Втората - на чувственост... Пушкин  



Гласувай:
13



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: podarukzaliubim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 10958
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930